Steelers Hämeenlinna ry tarjoaa tänä päivänä salibandyn pelaajapolun pojille naperosta aikuiseksi asti. Junioritoimintamme on kuitenkin avointa kaikille. Valtakunnallisissa sarjoissa Steelersissä voi kilpailla P17-sarjasta aina P22-sarjaan saakka. Steelersin miesten edustusjoukkue taas pelaa kaudella 24-25 Miesten Suomisarjassa.

Salibandya on mahdollisuus pelata myös kokonaan harrastepohjalta, ilman osallistumista Salibandyliiton kilpasarjoihin. Harrasteryhmiämme ovat eskari- ja viskari-ikäisten Eskarisäbä-ryhmät, kouluikäisille Hobby-ryhmät, Perhesähly (jossa lapset ja aikuiset harrastavat yhdessä) sekä erityisryhmä Veivarit. Harrasteryhmissä pelataan viikoittaisilla pelivuoroilla Steelersin ohjaajien ohjauksessa. Aikuisille on tarjolla Kuntosäbää, jota voi pelata kerran tai kaksi viikossa. Seuran harrasteryhmiin ja joukkuetoimintaankin voi ilmoittautua netissä.


Steelers juniorisalibandyn alkuvaiheita

Vuonna 2011 hämeenlinnalaiset salibandyseurat RURU ( juniori-organisaatio) ja Trackers( miesten joukkue) yhdistyivät. Uusi joukkue aloitti kaudella 2011-2012 nimellä Steelers. Steelers ei nimenä kuitenkaan ollut uusi hämeenlinnalaisessa salibandyssa, vaan sillä oli pelattu jopa liigatasolla asti vuosituhannen vaihteessa. Steelers-nimeen ja logoon pyydettiin lupa edellisen joukkueen taustayhdistykseltä. Vuonna 2011 suunnitelmana oli yhdistää pelaajien polku lapsesta aikuiseen yhden seuran alle. Ajatuksena oli että omista junioreista nousisi pelaajia miesten edustusjoukkueeseen ja pelaajien olisi helppo kasvaa yhden polun lävitse. Organisaatiomuutoksen myötä 560 junioripelaajaa, 25 joukkueesta, siirtyivät Steelersin nimen alla. Elokuussa 2011 lehdistötilaisuudessa seuran uusi logo julkaistiin. Julkistustilaisuudessa logoa kuvailtiin sellaiseksi, joka kuvaa kovaa tahtoa, kuntoa sekä katsetta eteenpäin.

Yhdistyminen mahdollisti selkeämmän toiminnan eri tasoilla. Junioripelaajille pelaajapolku oli selkeämmin hahmotettavissa kuin aiemmin. Yhdistymisen jälkeen pelaajapolku kulki lapsesta edustusjoukkuetasolle. Kyseiseen aikaan edustusjoukkue pelasi Salibandyliigassa. Juniorit ja edustusjoukkue toimivat silti edelleen omina yhdistyksinään ja molemmilla oli oma hallitus sekä puheenjohtaja. Samoihin aikoihin Steelers aloitti myös hankkeen hämeenlinnalaisen tyttösalibandyn edistämiseksi, jonka koordinaattorina toimivat Johanna Lahti ja Annukka Virnes. Tarkoituksena oli saada organisoidumpi kokonaisuus tyttöjen salibandytoimintaan ja sitä kautta edistää myös tyttöjen harrastamista. Hankkeeseen seura sai myös salibandysäätiöltä tukea.

Vuonna 2013 organisaatio tiivistyi yhden yhdistyksen alle kun seuran miesten ja naisten edustusjoukkueet alkoivat toimia Steelers juniorisalibandyn alla. Yksi yhdistys, yhdellä hallintorakenteella, vastasi kokonaan toiminnasta tästä eteenpäin. Miesten edustusjoukkue pelasi tuolloin Divarissa ja naiset kakkosdivisioonassa. Toimenpiteenä sarjapaikat siirrettiin saman yhdistyksen alle. Ajatuksena oli lujittaa jo alkanutta pelaajapolkua yhden seuran sisällä.

Hämeenlinnalaisen edustussalibandyn historiaa

Naisten joukkue pelasi liigassa kausina 2014-2015, 2016-2017 sekä Fliiga B:ssä kaudella 2020-2021.Vuonna 2014 naisten joukkue voitti pikkufinaalin Grankulla IFK:ta vastaan. Voitto oli seuran ensimmäinen aikuisten tasolla saavutettu palkinto. Naisten edustusjoukkue pelasi myös monta kautta ykkösdivisioonassa.

Vuonna 2014 Steelersin miehet hyvästelivät vuosia pelipaikkana toimineen Iittalan hallin siirtyen Loimua-areenalle (entinen Elenia-areena). Steelersin edeltäjä FT Trackers aloitti liigapelinsä Iittala-hallissa 2005. Tuolloin Iittala-hallin täyttivät äänekkäät kannattajat ja paikka nimettiin Kauhujen taloksi kaudella 2006-2007. Trackers pelasi aina välierissä asti ja kauden päätteeksi se taipui pronssiottelussa Tapanilan Erälle. Kyseinen sijoitus on edustusjoukkuetasolla edelleen paras sijoitus tällä formaatilla pelatussa Salibandyliigassa. Joukkueen kirkkaimpina tähtinä loistivat maailmanmestaruuteenkin yltäneet Mika Savolainen ja Juho Järvinen. Joukkueessa pelasi myös pitkään Trackers-kapteenina toiminut Mikael Matila, joka johdatti joukkueen alimmista divareista Salibandyliigaan saakka ja pelasi liigassakin viiden kauden ajan.

Hämeenlinnalaisesta salibandystä puhuttaessa on myös hyvä muistaa vuosi 1987, jolloin saavutettiin Ruunien Ruunien toimesta SM-pronssimitali ja sitä seuraavalla kaudella joukkue kirkasti mitalin hopeaksi. Naisten edustusjoukkue voitti 1993 SM-pronssin pelaten nimellä m/s ICS. Kyseisen joukkueen liigataival kesti vuodesta 1990 päättyen vuonna 1995.

Ruunien Ruunien taru päättyi vuosituhannen vaihteessa mutta yhteyksiä nykyiseen Steelersiinkin sillä on. Edustusjoukkuetasolla RuRu vaihtoi vuosituhannen alussa nimekseen Steelers, jolla se pelasi pienen hetken. Junioritoiminta taas oli toiminnassaan 2010-luvulle saakka RuRun nimellä kunnes yhdistyminen tapahtui.

Steelersin toistaiseksi viimeinen kausi Fliigassa oli kausi 2021-2022, jolloin joukkueemäärää liigassa pienennettiin kahdella joukkueella. Seuraavana vuonna Steelers pelasi Divaria ja kauden päätteeksi putosi Suomisarjaan, jossa joukkue tällä hetkellä pelaa.

Hämeenlinnalaisia salibandyperinteitä kunnioittaen ja uutta luoden toimimme Steelers Hämeenlinna ry:nä, jo toisella vuosikymmenellä.


Steelers Hämeenlinna ry

toimisto@steelers-salibandy.fi

Loimua Areena 

Härkätie 17 B, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 2414280-4